fredag 4 februari 2011

GIFF 2011: Curling (2010) / Dog Pound (2010) / Odjuret (2011)

Denna vackra torsdag på Göteborg International Film Festival gick jag och kollade på 3 filmer. Först ut var den kanadensiska filmen Curling.


Curling handlar inte om curling utan om relationen mellan en pappa och hanns dotter. Pappan låter inte flickan, som är 12 år, gå i skolan. Han håller henne hellre hemma i den trygga miljön hon är van vid. På kvällarna jobbar han som vaktmästare i en bowling hall och på dagarna som städare på ett motell. Filmen håller ett väldigt lugnt tempo men det är i detta fallet enligt mig inget negativt. Tummen upp. Regissören Denis Côté var på plats och snackade före och efter visningen. Det var intressant lyssnande.


Andra filmen för dagen var även den kanadensisk. Dog Pound handlar om 3 ungdomar som hamnar på ungdomsanstalten Enola Vale. Från första dagen blir dom behandlade som skit av några av sina medfångar. En knäckande film om ungdomar, våld och hämnd. Riktigt bra.


Visning nummer tre för dagen var den svenska filmen Odjuret. Kim kommer ut från fängelset och vill ta tag i sitt liv och lämna sitt förflutna bakom sig. Detta är ingen lätt match då hanns farsa försöker hålla honom kvar i den kriminella världen. Vi får se en bild av den svenska landsbygden man oftast inte får se. Bra manus. Bra skådespel. Bra film. Hela filmcrewet var på plats för denna premiärvisning på Draken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar